W najnowszym raporcie Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który został opublikowany w maju 2015, w bieżącym roku prognozowany jest wzrost światowej produkcji mięsa o 4 mln ton lub 1,3%. Według przewidywań produkcja ta ma wynieść 318,7 mln ton. Wzrost produkcji prognozowany jest głównie w Chinach, krajach Unii Europejskiej, U.S.A i Brazylii.
Największy wzrost produkcji ma nastąpić na rynku mięsa wieprzowego oraz drobiu. Nieznacznie wzrośnie produkcja mięsa wołowego i baraniny.
Według ekspertów FAO, w 2015 roku światowy handel mięsem wyniesie 31,2 mln ton, co stanowi 9,8% produkcji światowej. Wynik ten jest o 1,7% wyższy niż przed rokiem. Dynamika wzrostu ma być jednak mniejsza w stosunku do minionego roku.
W światowym handlu więcej będzie mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu, natomiast spadnie handel mięsem owczym. Najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu pozostanie w dalszym ciągu drób, wyprzedzając popularnością mięso wołowe i wieprzowe. Mięso owcze osiągnie według prognoz 3% udziałów w światowym handlu mięsem.
Na podstawie: FAMMU/FAPA