FAO – W LISTOPADZIE ŻYWNOŚĆ NA ŚWIECIE STANIAŁA
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 06.12.12
W listopadzie br. indeks światowych cen żywności FAO obniżył się wobec października o 1,5% (3
p.p.) do 211 pkt. W największym stopniu potaniał cukier (-4,8%) i oleje (-2,9%), obniżyły się
również ceny zbóż (-1,5%) i mięsa (-0,7% do 174,7 pkt). W stosunku do października podrożały
jedynie artykuły mleczarskie (+0,5%). Ceny większości gatunków mięsa pozostały na poziomie
zbliżonym do październikowego, z wyjątkiem wieprzowiny, która potaniała o 2,2%. W porównaniu
z listopadem 2011 r. ceny mięsa obniżyły się o 3,5%, co wobec znacznego wzrostu cen pasz
świadczy o spadku opłacalności produkcji zwierzęcej.
Listopadowe ceny żywności na świecie były najniższe od czerwca br., o 2,6% niższe niż przed
rokiem i o 11% niższe od rekordowo wysokich z lutego 2011 r.