Jak donosi FAMMU/FAPA, rok 2014 był bardzo korzystny dla francuskich producentów pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych tzw. foie gras.
W samej Francji wartość sprzedaży sięgnęła 3 mln EUR i była o 4% wyższa wobec 2013 r. Nadwyżka w handlu zagranicznym wyniosła 57,3 mln EUR i była o 5 mln EUR większa niż rok wcześniej, dzięki wzrostowi eksportu o 2,8 mln EUR i spadkowi importu o 2,3 mln EUR. Francja jest największym producentem foie gras na świecie, z poziomem wytwarzania 19,6 tys. ton w 2014 r. Z każdym rokiem rośnie również spożycie tego delikatesu przez francuskich konsumentów, głównie w okresie świątecznym.
Coraz bardziej zróżnicowana jest również oferta produktów. W 2014 r. we francuskich sklepach sprzedawano 76 różnych rodzajów foie gras. Zwiększył się również eksport, głównie do Hiszpanii, która jest największym rynkiem zbytu. Wyższe były także wysyłki do Belgii, Hongkongu, Tajlandii, Wietnamu i innych krajów Azji PołudniowoWschodniej. Korzystny dla Francji był również werdykt sądu federalnego Kalifornii, który uchylił obowiązujący od ponad 2 lat zakaz sprzedaży foie gras w tym stanie.