Jak donosi FAMMU/FAPA, rok 2014 byÅ‚ bardzo korzystny dla francuskich producentów pasztetu z otÅ‚uszczonych wÄ…tróbek gÄ™sich i kaczych tzw. foie gras.
W samej Francji wartość sprzedaży siÄ™gnęła 3 mln EUR i byÅ‚a o 4% wyższa wobec 2013 r. Nadwyżka w handlu zagranicznym wyniosÅ‚a 57,3 mln EUR i byÅ‚a o 5 mln EUR wiÄ™ksza niż rok wczeÅ›niej, dziÄ™ki wzrostowi eksportu o 2,8 mln EUR i spadkowi importu o 2,3 mln EUR. Francja jest najwiÄ™kszym producentem foie gras na Å›wiecie, z poziomem wytwarzania 19,6 tys. ton w 2014 r. Z każdym rokiem roÅ›nie również spożycie tego delikatesu przez francuskich konsumentów, gÅ‚ównie w okresie Å›wiÄ…tecznym.
Coraz bardziej zróżnicowana jest również oferta produktów. W 2014 r. we francuskich sklepach sprzedawano 76 różnych rodzajów foie gras. ZwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ również eksport, gÅ‚ównie do Hiszpanii, która jest najwiÄ™kszym rynkiem zbytu. Wyższe byÅ‚y także wysyÅ‚ki do Belgii, Hongkongu, Tajlandii, Wietnamu i innych krajów Azji PoÅ‚udniowoWschodniej. Korzystny dla Francji byÅ‚ również werdykt sÄ…du federalnego Kalifornii, który uchyliÅ‚ obowiÄ…zujÄ…cy od ponad 2 lat zakaz sprzedaży foie gras w tym stanie.