W 2012 r. spożycie mięsa owczego we Francji obniżyło się o 3%, ze względu na 4% spadek produkcji oraz 3% spadek importu tego gatunku mięsa. Około 80% importowanego mięsa owczego do Francji (87,6 tys. ton) pochodziło z krajów Wspólnoty.
Głównym dostawcą była Wielka Brytania z udziałem w handlu na poziomie 43% (spadek o 5 punktów procentowych w stosunku do 2011 r.). Na drugie miejsce wśród największych dostawców mięsa owczego na ten rynek przesunęła się Irlandia, z 19% udziałem (wzrost o 3 punkty procentowe). Dla porównania przywóz mięsa owczego z Nowej Zelandii obniżył się o 19% w stosunku do 2011 r. Był on zarazem o 38% mniejszy od średniego importu z ostatnich pięciu lat. Wśród większych dostawców mięsa owczego na rynek francuski była także Hiszpania, z udziałem w handlu na poziomie 9,5% (wzrost o 2 punkty procentowe). W 2012 r. średnia cena detaliczna mięsa owczego we Francji kształtowała się na poziomie 13,24 EUR/kg, tj. była o 2,3% wyższa niż w 2011 r.
Źródło: FAMMU/FAPA