W dn. 2 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 18 lutego 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej szynki Jambon d’Auvergne. Jest to udziec tuczników wieprzowych solony suchą solą z domieszką czosnku, dojrzewający i suszony przez co najmniej 8 miesięcy, nie poddawany wędzeniu. Minimalna masa szynki z kością po zakończeniu okresu dojrzewania wynosi 6 kg. Jambon d’Auvergne charakteryzuje się zaokrąglonym kształtem, konsystencją miękką do suchej i umiarkowaną jędrnością. Zapach i smak są charakterystyczne dla suszonej wieprzowiny, z posmakiem orzechów i lekkim zapachem czosnku. Etapy produkcji szynki, od solenia do dojrzewania produktu, odbywają się
w wyznaczonym obszarze geograficznym – w Owernii, gdzie jest zakorzeniona od lat tradycja peklowania.
Źródło: FAMMU/FAPA