Jak podaje Komisja Europejska (KE) w grudniu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-20,9%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w grudniu 2014 r. w stosunku do listopada minionego roku o 4,4%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1346,50 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1508,6 EUR/t (1860,30 USD/t). W grudniu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną z grudnia 2013 r. o 6,5%, natomiast w stosunku do ceny z listopada 2014 r. obniżyła się o 3,6%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 11% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym, donosi FAMMU/FAPA.
W grudniu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3711,20 EUR/t, tj. była o 2,4% niższa niż w grudniu 2013 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w grudniu minionego roku była o 2,2% wyższa niż w listopadzie 2014 r. W grudniu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4356,40 EUR/t (5371,90 USD/t), tj. była o 30,7 % wyższa niż rok wcześniej, ale jednocześnie o 6,8% niższa w stosunku do ceny z listopada 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -15%.
Ponadto w grudniu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1844,30 EUR/t. Była ona o 9% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2034,10 EUR/t (2508,20 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 2,8%, natomiast miesięcznym zwiększyła się o 0,5%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 9,1%, natomiast m/m zniżkowała o 0,1%.