Dnia 18 maja 2017 r. w Warszawie odbył się XLVII Konkurs Wędlin pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2017. Organizatorem konkursu był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, natomiast patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do konkursu można było zgłaszać następujące produkty: kiełbasy (z wyłączeniem kiełbas suchych, podsuszanych i surowych dojrzewających), wędliny blokowe (drobno, średnio i grubo rozdrobnione oraz rolady), wędliny podrobowe (wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony), mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne, galarety mięsne i mięsno-warzywne oraz konserwy pasteryzowane i sterylizowane mięsne, drobiowe i podrobowe. Osobną grupę stanowiły również produkty zwane „żywnością wygodną”.
Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS Sp. z o.o. z Koloni Zamek zgłosił swoje produkty do konkursu. Bezkompromisowa jakość wyrobów oraz wyśmienity smak sprawiły, że zostały one docenione przez profesjonalistów. Gulasz wieprzowy - danie, pasztet wieprzowy i parówki z szynki zostały uznane za Produkty Najwyższej Jakości. Oprócz tego, gulasz wieprzowy został również doceniony w kategorii produktu typu „żywność wygodna”.
Od teraz nagrodzone produkty będą mogły być oznakowane znakiem towarowym Produkt Najwyższej Jakości, który jest rozpoznawany przez konsumentów.