Wzrost spożycia mięsa wołowego na świecie spowodował, że mimo rosyjskiego embarga na import tego mięsa z UE3 , w pierwszym kwartale 2015 r. unijny eksport asortymentu wołowego i cielęcego osiągnął poziom 133 tys. ton, o 18% wyż- szy niż w tym samym okresie 2014 r. Najwięcej wołowiny i cielęciny wysłano do Hongkongu (11% wywozu tego mięsa z UE, o 45% więcej niż przed rokiem). Znaczne ilości wołowiny wywieziono do: Libanu (9% unijnego eksportu, o 95% więcej niż rok wcześniej), Wybrzeża Kości Słoniowej (7% eksportu, o 47% więcej), Ghany (7% eksportu, o 15% więcej), Bośni i Hercegowiny (6% eksportu, o 9% więcej) oraz Szwajcarii (6% eksportu, o 18% więcej). Do UE w okresie pierwszych trzech miesięcy 2015 r. przywieziono 74 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 1% mniej niż w analogicznym okresie 2014 r. Wołowinę sprowadzono głównie z Brazylii (46% unijnego importu) i Urugwaju (14% importu), chociaż import z tych krajów był mniejszy niż przed rokiem, odpowiednio o 1% i 7%. Po spadku w poprzednich latach, w pierwszym kwartale 2015 r. zwiększył się przywóz wołowiny z Argentyny (o 9%) i jej udział w przywozie tego mięsa do UE (do 13%).
Z Polski w pierwszym kwartale 2015 r. wyeksportowano (w ekwiwalencie mięsa) 96 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 14% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Polski import asortymentu wołowego i cielęcego także wzrósł i ukształtował się na poziomie 11 tys. ton wobec 9 tys. ton przed rokiem. Eksport netto wołowiny i cielęciny w ujęciu wagowym wyniósł 85 tys. ton, a w ujęciu wartościowym – 252 mln EUR i był o 13–14% większy niż przed rokiem.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR