Konkurencyjność cenowa krajowej wołowiny na rynku unijnym sprzyja wzrostowi jej eksportu, który w 2014 r. był o 2% większy niż w 2013 r. i wyniósł 361 tys. ton. Eksport stanowił 83% krajowej produkcji mięsa wołowego i cielęcego. W okresie styczeń–maj 2015 r. z kraju wywieziono 170 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 14% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Większy niż przed rokiem był eksport mięsa (o 18%), a mniejszy eksport zwierząt żywych (o 24%) i przetworów (o 17%). W związku z przewidywanym dalszym wzrostem produkcji, eksport wołowiny z Polski w 2015 r. może być większy niż w 2014 r. i wynieść około 380 tys. ton. W dłuższej perspektywie wzrostowi eksportu będzie sprzyjało przywrócenie w Polsce możliwości uboju rytualnego. Import wołowiny i cielęciny do Polski, pomimo wzrostu, utrzymuje się na niskim poziomie. W 2014 r. do kraju przywieziono 34 tys. ton żywca, mięsa oraz produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie mięsa), o 5 tys. ton więcej niż w roku poprzednim. W pierwszych pięciu miesiącach 2015 r. do kraju zaimportowano 17 tys. ton tych produktów wobec 14 tys. ton przed rokiem. Na wzrost importu wpływ miał o 39% większy niż przed rokiem przywóz mięsa wołowego i cielęcego, o 5,5% większy import żywca oraz o 2% większy import przetworów wołowych i cielęcych. Przewiduje się, że w całym 2015 r. przywóz produktów wołowych i cielęcych prawdopodobnie będzie większy niż w 2014 r. i wyniesie około 40 tys. ton.
Źródło: ARR