Unijny eksport mięsa drobiowego w okresie styczeń–czerwiec 2015 r., podobnie jak rok wcześniej, ukształtował się na poziomie 714 tys. ton. Zmniejszył się (o 5%) eksport do największego od 2013 r. odbiorcy drobiu z UE, tj. do RPA, a wzrósł m.in. do Beninu, Arabii Saudyjskiej i na Filipiny. Udział ww. krajów w unijnym eksporcie drobiu wyniósł odpowiednio 13%, 12%, 10% i 7%.
Do UE sprowadzono 433 tys. ton mięsa drobiowego, o 2% więcej niż w pierwszej po- łowie 2014 r. Większość drobiu zaimportowano z Brazylii (56% unijnego przywozu) oraz z Tajlandii (34%).
Polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. wyniósł 482 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa), o 16% więcej niż rok wcześniej.
Do Polski sprowadzono 53 tys. ton produktów drobiowych, o 1% więcej niż w pierwszym półroczu 2014 r. Dodatnie saldo polskiego handlu zagranicznego drobiem w ujęciu wagowym wyniosło 429 tys. ton, a w ujęciu wartościowym – 772 mln EUR, odpowiednio o 18% i 20% więcej niż rok wcześniej.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR