W okresie styczeń–październik 2024 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była o 6,6% większa niż przed rokiem i przekroczyła 9 mld EUR (38,8 mld zł), a przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy produktów miały największy (20%) udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.
Największe przychody (51% w grupie produktów mięsnych) generowała sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego. W okresie styczeń–październik 2024 r. z Polski wyeksportowano 1,9 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 8% r/r, do 4,6 mld EUR (19,8 mld zł). Jednocześnie do Polski zaimportowano 163 tys. ton drobiu, o 8% mniej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2024 r. zwiększył się o 3%, do 447 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody – o 6%, do 2,2 mld EUR (9,6 mld zł). Większy niż przed rokiem (o 8%) był również import asortymentu wołowego i cielęcego (głównie mięsa), który wyniósł 60,6 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 12%, do 286 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 531 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 8,5% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła ponad 1,7 mld EUR (7,4 mld zł) – o 6% więcej r/r. Od stycznia do końca października 2024 r. do Polski sprowadzono 790 tys. ton produktów wieprzowych, o 2,5% więcej niż przed rokiem za 2,4 mld EUR (10,2 mld zł). Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 2% większa niż w tym samym okresie 2023 r.
Około 438 mln EUR (5% udziału w wartości) wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
Źródło: KOWR