Według BDPorc, hiszpańskiej referencyjnej bazy danych, Hiszpania jest obecnie drugim w UE i czwartym na świecie producentem wieprzowiny. Pogłowie trzody chlewnej w tym kraju liczy obecnie 26 mln szt. Średnia wielkość gospodarstw hodowlanych sukcesywnie rośnie (od 719 szt. loch w 2007 r. do 986 szt. w 2012 r.). W ciągu ostatnich 20 lat w hiszpańskim sektorze wieprzowiny nastąpiły znaczne przemiany – poprawiła się organizacja produkcji, wzrosła produktywność, zoptymalizowano koszty. W 2012 r. średnia produktywność loch wyniosła 26,57 odsadzonych prosiąt od jednej maciory rocznie, o 7 prosiąt więcej niż przed 20 laty. W ciągu ostatniej dekady Hiszpania przekształciła się z importera w znacznego eksportera wieprzowiny. Obecnie wysyła na rynki zagraniczne ok. 1,4 mln ton tego mięsa rocznie, co stanowi 40% krajowej produkcji, podaje FAMMU/FAPA.