Hiszpania jest jednym z ważniejszych producentów wołowiny oraz mięsa drobiowego wśród krajów Wspólnoty, podaje FAMMU/FAPA. Według hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa, w 2013 r. kraj ten wyprodukował 1 369 628 ton mięsa drobiowego oraz ponad 580 000 ton wołowiny. To stawiało Hiszpanów na trzecim miejscu pod względem wielkości produkcji mięsa drobiowego w krajach UE oraz na piątej pozycji, jeżeli chodzi o produkcję wołowiny. Wytwórczość drobiu w Hiszpanii stanowiła 11,6% całkowitej produkcji tego gatunku mięsa w krajach Wspólnoty (11,1% produkcji mięsa z kurczaków). Trzeba wspomnieć, że miniony rok okazał się znacznie lepszym dla producentów wołowiny w Hiszpanii niż poprzednie lata. Stało się tak za sprawą wyższych cen bydła oraz niższych kosztów pasz, co polepszyło dochodowość produkcji. Produkcja żywca wołowego w tym kraju stanowi 5% całkowitej produkcji zwierząt gospodarskich.