Stany Zjednoczone poinformowały, że zamierzają otworzyć swój rynek na dostawy mięsa wołowego
i cielęcego z Holandii. Prawo eksportu wołowiny do USA spośród krajów UE posiadały, jak dotąd tylko Litwa oraz Irlandia. Komisja Europejska z zadowoleniem przyjęła wieści o otwarciu rynku amerykańskiego na dostawy wołowiny z Holandii. Warto wspomnieć, że rok od wznowienia eksportu mięsa wołowego z Irlandii do Stanów Zjednoczonych, dostawy wołowiny z „Zielonej Wyspy” na ten rynek są dość skromne. Irlandczycy mają prawo wysyłek do USA wyłącznie drogich elementów wołowych, jak polędwica wołowa czy filet wołowy, tymczasem Amerykanie kupują głównie mięsa drobne. Obecnie Irlandczycy starają się o licencje eksportowe na dostawy do USA m.in. dla mięsa drobnego, które znajduje szerokie grono odbiorców w sektorze fastfoodów.
Źródło: FAMMU/FAPA