W 2016 r. Wspólnota sprowadziła o 2% więcej mięsa wołowego niż przed rokiem. Największy udział w imporcie miało mięso pochodzące z Brazylii (42%), Urugwaju (17%) oraz z Argentyny (13%). Zmniejszyły się za to zakupy wołowiny w USA, prawdopodobnie ze względu na przestawienie się Amerykanów na dostawy do krajów azjatyckich (przede wszystkim do Japonii). Mniejszy był też przywóz tego gatunku mięsa z Australii (6% spadek), gdzie postępuje proces przebudowy stada bydła. Jak prognozuje Komisja Europejska, w br. Unia sprowadzi 315 tys. ton mięsa wołowego, tj.
o 3% więcej niż w 2016 r. Zakupom sprzyjać będzie zwiększona podaż wołowiny na rynku światowym oraz konkurencyjne ceny. W przyszłym roku import może wzrosnąć o kolejne 3,5% do 326 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA