Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od początku 2024 r. rośnie indeks cen produktów mięsnych FAO.
W lipcu 2024 r. wyniósł on 119,5 pkt i był o 1,5 pkt wyższy w stosunku do czerwca br. oraz o 1,0 pkt wyższy niż w lipcu 2023 r. Na wzrost indeksu wpływ miały wyższe ceny mięsa owczego, wołowego i drobiowego, czemu sprzyjał duży popyt importowy na ten asortyment w obliczu mniejszych dostaw zwierząt rzeźnych w Oceanii, a w przypadku drobiu – epidemii grypy ptaków w kilku regionach produkcyjnych świata. Jednocześnie nieznaczny spadek cen wieprzowiny był odzwierciedleniem większej produkcji tego asortymentu w Europie Zachodniej, przy utrzymującym się ograniczeniu w dostępie do eksportu na rynki zagraniczne ze względu na występowanie ognisk ASF.
Źródło: KOWR