Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mięsnych FAO w styczniu 2025 r. wyniósł 117,7 pkt, był o 1,7 pkt niższy w stosunku do grudnia ub. r., ale o 8,9 pkt wyższy niż w styczniu 2024 r.
Spadek indeksu FAO wynikał m.in. z niższych światowych cen mięsa owczego, wieprzowego oraz drobiowego i nie został zrekompensowany rosnącymi na skutek dużego popytu importowego światowymi cenami wołowiny. Do spadku cen mięsa owczego przyczyniło się poświąteczne zmniejszenie popytu na ten gatunek mięsa. Spadek cen wieprzowiny był efektem pojawienia się pryszczycy w Niemczech, co skłoniło importerów do nałożenia zakazów na przywóz mięsa z tego kierunku i doprowadziło do znacznych nadwyżek na rynku. Jednocześnie spadek cen drobiu był odzwierciedleniem dużych dostaw tego mięsa z Brazylii.
Źródło: KOWR