Na przełomie marca i kwietnia klienci Biedronki zyskają możliwość skorzystania ze specjalnej infolinii, dzięki której będą mogli zasięgnąć porad specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia. Uruchomienie infolinii zbiegło się z kolejną odsłoną folderu „Wiesz, co jesz”, prezentującego ofertę dostępnych
w sieci Biedronka produktów o szczególnych walorach żywieniowych oraz porady ekspertów z IŻŻ.
Klienci sklepów Biedronka będą mogli od 29 marca do 8 kwietnia skorzystać z konsultacji wykwalifikowanych specjalistów w zakresie żywności i żywienia. Specjalnie dla nich pod numerem telefonu + 48 22 550 97 74 uruchomiona została infolinia, za pośrednictwem której dietetycy z Instytutu Żywności i Żywienia będą udzielać porad we wskazanym terminie w godz. od 9:00 do 15:00.
Od 29 marca na półkach sieci Biedronka w ofercie czasowej znajdą się także nowości dedykowane osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych. Cała oferta „Wiesz, co jesz” prezentowana jest
w specjalnym folderze, obowiązującym od 29 marca do 10 kwietnia. W publikacji znalazła się również adaptacja graficzna nowej piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, a także cenne porady ekspertów IŻŻ oraz ciekawe przepisy kulinarne wraz z informacją o ich wartości odżywczej.
Produkty o szczególnych walorach żywieniowych na stałe zagościły w ofercie Biedronki. Można je znaleźć pod takimi markami jak: Vital fresh – sałatki i soki; Pastani – makarony, Plony Natury – kasze, Vitanella – płatki i batony zbożowe, Marinero – ryby, Green Hills – herbaty. W marcu w ramach oferty czasowej dołączyły do nich także nowości dedykowane osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych takie jak m.in. produkty dla osób na diecie bezglutenowej, tj. pizza z szynką Donatello, Ketchup Madero Junior oraz produkty bez laktozy, tj. serek wiejski Delikate, jogurt naturalny kremowy FruVita. Do sprzedaży trafiły również będące cennym źródłem błonnika, nowe produkty marki Plony Natury, tj.: otręby owsiane i orkiszowe, płatki owsiane, musli 5 zbóż czy siemię lniane. Nie zabrakło także świeżych ryb marki Marinero, będących źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 m.in. płata pstrąga tęczowego, filetu z łososia i pstrąga tęczowego patroszonego. Wśród napojów klienci znajdą m.in. napoje z wysokiej jakości owoców i warzyw Vitanella Vegi and Fruits, napoje sojowe Vitanella, smoothies Vital Fresh, herbatki ziołowe marki Herbarium oraz herbatki Green Hills w dwóch oryginalnych smakach – pietruszka i jarzębina o smaku cytryny oraz trawa cytrynowa i pomidor
o smaku wiśni. W kategorii słodyczy pojawiła się czekolada Magnetic bez dodatku cukrów, zawierająca słodzik ze stewii.
Od ponad 7 lat Biedronka współpracuje z Instytutem Żywności i Żywienia, edukując konsumentów
i rekomendując na podstawie wskazówek Instytutu właściwe nawyki żywieniowe. Zgodnie
z zaleceniami IŻŻ Biedronka poddaje reformulacji produkty marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej. Dzięki temu tylko w 2015 roku Biedronka udoskonaliła skład wielu produktów, zapobiegając tym samym wprowadzeniu na rynek 274 ton cukru, 69 ton soli i 11 ton tłuszczu. We współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia sieć wprowadziła także nową linię własną produktów spożywczych „kcalculation – licz kalorie!” jako odpowiedź na zalecenia jego ekspertów, zgodnie
z którymi codzienne menu należy komponować z uwzględnieniem dziennego zapotrzebowania na kalorie. Instytut jest także partnerem działań realizowanych przez Biedronkę: np. programu „5 garści zdrowia”, zachęcającego w ramach platformy www.5garscizdrowia.biedronka.pl do spożywania
5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Więcej informacji na temat oferty „Wiesz, co jesz” znaleźć można na stronie internetowej www.biedronka.pl.
Źródło: Jeronimo Martins Polska S.A.