Inspekcja Handlowa prowadzi kontrolę jakości i oznakowania surowego mięsa i jego wyrobów. Inspektorzy łącznie sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce. Placówki zostały wylosowane lub wytypowane na podstawie negatywnych wyników z poprzednich kontroli. Na 962 partii poddanych kontroli zastrzeżenia wzbudziło 218 partii mięsa (22,7%). Najczęściej mięso było błędnie oznakowane. Wiele produktów zawierało składniki, których nie powinny mieć. Badania laboratoryjne wykazały, że np. że: mięso wieprzowe garmażeryjne zawierało 60% indyka, a tatar lub hamburger wołowy – wieprzowinę. Ponadto, zdarzyło się, że opakowanie mięsa wieprzowego nie zawierało obowiązkowej informacji o kraju lub miejscu pochodzenia mięsa. Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 38 decyzji: o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości (33 decyzje) i o wycofaniu przeterminowanego mięsa (5). Łączne kary to prawie 30 tys. zł.
Źródło: UOKiK
Partner portalu