27 lutego sieć Intermarché zainaugurowała nowy projekt kulinarny - Atelier Intermarché. Za jego pośrednictwem pasjonaci sztuki kulinarnej będą mogli na nowo odkryć polskie dania. Ambasadorem projektu, a zarazem autorem potraw stanowiących połączenie polskich smaków z wyraźnym francuskim akcentem, jest Michel Roth, były szef restauracji prestiżowego hotelu Ritz w Paryżu, a także posiadacz gwiazdek Michelin i zdobywca nagrody Bocuse d’Or, informuje pressroom grupy Muszkieterowie.
Projekt Atelier Intermarché to najnowszy projekt Grupy Muszkieterów. Jest odpowiedzią na chęć eksperymentowania i zabawy gotowaniem, które coraz widoczniej ujawniają się w kuchniach polskich domów. Za pośrednictwem specjalnie przygotowanej strony internetowej, Michel Roth, jeden z najlepszych kucharzy na świecie, będzie miał przyjemność zaprezentować świeże podejście do kilkudziesięciu polskich dań. Miłośnicy gotowania, zarówno nowicjusze w świecie gastronomii, jak i entuzjaści z wieloletnim stażem, znajdą na niej unikatowe receptury, opracowane i wypróbowane przez samego mistrza, a także filmy wideo, inspiracje i wskazówki dotyczące etykiety przy stole oraz doboru wina.
„To dla mnie wielki zaszczyt móc uczestniczyć w tak fascynującym przedsięwzięciu, jakim jest projekt Atelier Intermarché, będący okazją do odkrycia wielu smaków oraz spotkania wyjątkowych ludzi” - mówiMichel Roth. „W moich przepisach odnajdziecie Państwo radość i entuzjazm, jakie towarzyszą mi przy poznawaniu polskich produktów oraz podczas spotkań z ludźmi, którzy je tworzą. Zadbałem w szczególności o to, by znaleźć harmonię między kulinarną wiedzą francuską i tradycyjnymi polskimi potrawami, tak by zaprezentować Państwu talerze pełne przeróżnych smaków. To dania o istotnym dla mnie znaczeniu, gdyż przypominają mi dzieciństwo i Lotaryngię, z której pochodzę. Region ten znajduje się na wschodzie Francji, gdzie kuchnia zbliżona jest do tego, co spotykam w Polsce” – dodaje Michel Roth.
Oficjalna inauguracja projektu nastąpiła 27 lutego w hotelu Hilton w Warszawie. Było to podczas jednego z najważniejszych wydarzeń kulinarnych tego roku w Polsce, w trakcie którego mistrz Roth osobiście przygotował dla zgromadzonych gości wyjątkowe dania. W spotkaniu udział wzięli najwięksi szefowie kuchni w Polsce z Wojciechem Amaro, Magdą Gessler, Michelem Moranem i Robertem Sową na czele. Nie zabrakło krytyków kulinarnych, właścicieli hoteli i restauracji, celebrytów oraz adeptów dobrego gotowania.
„Niezmiernie cieszę się, że możemy zaprosić naszych klientów do odbycia fascynującej podróży po świecie gastronomii” – mówi Patrick Renault, Prezes Grupy Muszkieterów w Polsce. „Poprzez właściwy dobór produktów, wyjątkową kompozycję składników, sposób przyrządzenia potraw, a także zastosowanie innowacyjnych rozwiązań, mistrz Roth zaprasza do odkrywania polskiej kuchni na nowo.Ponadto Michel Roth odsłoni wyróżniki sieci Intermarché, do których bezsprzecznie należą przygotowywane w miejscu sprzedaży produkty, zgodnie z ideą „sami przygotowujemy to, co sprzedajemy” – dodaje Patrick Renault.
Wyjątkowe przepisy oraz szczegóły dotyczące projektu Atelier Intermarché znaleźć można na stronieatelier.intermarche.pl.