Dn. 25.02.2025 r. odbyło się spotkanie, na którym omówiono aktualne problemy krajowego rynku wieprzowiny oraz możliwe działania na rzecz zwiększenia stabilności rynku i rozwoju krajowego pogłowia świń. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsnego w Polsce a także sekretarz stanu Michał Kołodziejczak, minister Czesław Siekierski oraz Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Podczas spotkania poruszono m.in. kwestię braku stabilności cenowej na rynku mięsa wieprzowego i uzależnienia cen krajowych od unijnych.
Poruszono też kwestię barier biurokratycznych i społecznych związanych z inwestowaniem w chlewnie i powstawaniem takich obiektów, niedobór świń i mięsa wieprzowego na polskim rynku oraz brak możliwości szybkiego odbudowania krajowego pogłowia trzody chlewnej.
Uczestnicy spotkania dyskutowali również o aktualnych barierach, z którymi muszą zmagać branże produkcji i hodowli trzody chlewnej, m.in. niewystarczającą promocją polskiej wieprzowiny, niewystarczającą kontrolą jakości i oznakowania wieprzowiny w sklepach wielkopowierzchniowych i wysoką populacją dzików zwiększającą ryzyko rozprzestrzenia się ASF.
Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak zapowiedział zorganizowanie kolejnego spotkania, które zostanie poświęcone zagadnieniom związanym z tematem nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami, w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych. Na spotkaniu zaplanowano udział przedstawicieli Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Źródło: GIW