20 maja br. odbyła się konferencji Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, w której udział wzięli m.in.: sekretarz stanu Lech Kołakowski.Omówiona została sytuację branży mięsnej w Polsce w kontekście obecnych trudności związanych z chorobami zakaźnymi, wojną na Wschodzie i wysokimi cenami nawozów.
Wiceminister Lech Kołakowski podkreślił, że rolą rządu, a zwłaszcza naszego resortu, jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce w obliczu obecnej, trudnej sytuacji spowodowanej wojną i podwyżkami cen. Sekretarz stanu zauważył, że dzisiejsze trudności mają wpływ na gospodarkę na całym świecie.
– W wyniku kryzysu na Wschodzie nastąpiło zachwianie równowagi na giełdach i rynkach światowych. Żywność z państw objętych kryzysem stanowiła wcześniej około 30–40 procent, więc wiele państw odczuwa jej brak - mówi wiceminister Lech Kołakowski.
Bezpieczeństwo żywnościowe
Sekretarz stanu podkreślił jednocześnie, że choć i my borykamy się z problemem wysokich cen, to mamy zapewnione bezpieczeństwo zarówno żywnościowe, jak i nawozowe.
– Nawet bogate państwa, jak Dubaj, borykają się obecnie z deficytem produktów spożywczych i zwracają się po nie do zielonej Europy, zwłaszcza do obfitującej w żywność Polski – zauważył wiceminister Kołakowski.
Pozycja Polski jako producenta mięsa
Wiceminister dodał, że polskie mięso odgrywa bardzo ważną rolę w wyżywieniu nie tylko Polski, ale i wielu innych państw, do których je eksportujemy.
– Powróciliśmy na pozycję europejskiego lidera w produkcji drobiu. Drób jest naszą wizytówką – powiedział wiceminister.
Dodał, że również polska wołowina jest hitem eksportowym.
– Polskie mięso jest wyjątkowo smaczne, co zawdzięczamy naszej szerokości geograficznej i metodom chowu – zaznaczył sekretarz stanu.
Wsparcie rynku wieprzowiny
Wiceminister Kołakowski, mówiąc o obecnej, trudnej sytuacji branży trzody chlewnej, spowodowanej ASF oraz zawirowaniami cenowymi, zapowiedział wprowadzenie mechanizmu naprawczego.
– Rolą państwa jest pomoc w odbudowie pogłowia trzody chlewnej. Wkrótce zostanie powołany zespół, złożony z ekspertów z resortu oraz instytucji i przedstawicieli branży mięsnej. Planujemy pracować nad programem, najprawdopodobniej powstanie specustawa – zapowiedział wiceminister Kołakowski.
Wiceminister wyraził ubolewanie, że sieci handlowe w zbyt małym stopniu korzystają z polskiego rynku mięsa, umieszczając na półkach sklepów to importowane. Sekretarz stanu podkreślił, jak ważne jest wybieranie polskich produktów, także polskiego mięsa – kupując je, wzmacniamy polską gospodarkę i przyczyniamy się do budowy silnej pozycji polskiego rolnictwa.
Sekretarz stanu podkreślił rolę Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) w uporaniu się z problemem ASF. To dzięki działaniom GIW dla edukacji i stosowania zasad bioasekuracji od grudnia 2021 r. nie zanotowaliśmy ani jednego przypadku ASF wśród trzody chlewnej.
Obecny na konferencji Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zaznaczył, że wysoki poziom współpracy GIW z rolnikami jest możliwy dzięki wsparciu, które GIW otrzymał od MRiRW – finansowemu i w postaci 915 nowych etatów.