W IV kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła w 379 podmiotachkontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i rybnych, wyrobów garmażeryjnych, jaj, wyrobów winiarskich oraz soków i nektarów. Miały one na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, becność MOM-u , zawartość ekstraktu, alkoholu etylowego, nadzienia, tłuszczu, białka i soli, kwasowość oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrole dotyczyły jakości handlowej m. in. :
- wędlin typu wędzonka, konserw i wyrobów blokowych;
- wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (np. pierogów, pyz), wyrobów z mięsa w sosach
(np. pulpetów), gołąbków, flaków.
Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników znajdują się na stronie IJHARS.
Źródło: IJHARS.