W 2015 r. do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS) ze specyfikacją, upoważnionych było pięć jednostek certyfikujących: PNG Sp. z o.o., COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o.,
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
W 2015 r. upoważnione jednostki wydały 445 certyfikatów zgodności po przeprowadzeniu kontroli
m. in. takich produktów jak:
- kabanosy (GTS),
- kiełbasa myśliwska (GTS),
- kiełbasa jałowcowa (GTS).
Źródło: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych