W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. Korea Południowa sprowadziła łącznie 320,2 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 28,4% więcej niż w analogicznym okresie 2015 r. Do wzrostu przywozu przyczynił się spadek popytu na droższą wołowinę, pochodzącą z produkcji krajowej. Trzeba zaznaczyć, że we wrześniu br. weszły w Korei Południowej nowe przepisy, zwalczające korupcję, które przyczyniają się do ograniczania wydatków na prezenty (anti-graft law). Zestawy krajowej wołowiny (tzw. hanwoo) w pudełkach były zazwyczaj popularnym prezentem, który dawano w czasie tradycyjnych świąt koreańskich, jednakże wysokie ceny sprawiły, że wielu Koreańczyków rezygnuje
z tego zwyczaju pod wpływem nowych przepisów. W zamian wielu kupujących nabywa tańszą wołowinę pochodzącą z importu. Pochodzi ona przede wszystkim ze Stanów Zjednoczonych (wzrost importu o 47,6% do 131,5 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA