Po latach staraÅ„ europejscy eksporterzy woÅ‚owiny mogÄ… w koÅ„cu liczyć na wznowienie eksportu woÅ‚owiny do Stanów Zjednoczonych, których wÅ‚adze potwierdziÅ‚y dostosowanie siÄ™ do miÄ™dzynarodowych standardów w handlu, w odniesieniu do tzw. choroby szalonych krów (BSE), podaje FAMMU/FAPA. W oÅ›wiadczeniu z dnia 1 listopada br. agencja Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) amerykaÅ„skiego departamentu rolnictwa (USDA) potwierdziÅ‚a, że przepisy handlowe dotyczÄ…ce BSE bÄ™dÄ… oparte na normach ustanowionych przez ÅšwiatowÄ… OrganizacjÄ™ Zdrowia ZwierzÄ…t (OIE), i tym samym zakoÅ„czy siÄ™ piÄ™tnastoletni okres zakazu eksportu unijnej woÅ‚owiny na rynek amerykaÅ„ski. Od 1998 r. eksport woÅ‚owiny za ocean byÅ‚ niemożliwy, ponieważ Amerykanie bardzo restrykcyjnie odnosili siÄ™ do zagrożenia zwiÄ…zanego z tzw. chorobÄ… szalonych krów. Ich przepisy byÅ‚y dużo bardziej surowe, niż zalecenia OIE. W 90 dni po publikacji zmian w rejestrze federalnym, APHIS zacznie używać tych samych wytycznych, jakie stosuje OIE przy identyfikacji statusu danego kraju pod wzglÄ™dem ryzyka BSE. Zmiana ta bÄ™dzie miaÅ‚a istotne znaczenie dla eksporterów ze Stanów Zjednoczonych oraz potencjalnych dostawców miÄ™sa na rynek amerykaÅ„ski. W swoim oÅ›wiadczeniu Komisja Europejska podkreÅ›liÅ‚a, że dziÄ™ki tym zmianom zostanÄ… przywrócone normalne warunki handlu. Ponadto otwarcie rynku amerykaÅ„skiego dla woÅ‚owiny z Unii daje ważny sygnaÅ‚ dla partnerów handlowych UE na caÅ‚ym Å›wiecie, że miÄ™so pochodzÄ…ce ze Wspólnoty jest bezpieczne. Unia oczekuje także, że USA zniosÄ… w najbliższej przyszÅ‚oÅ›ci ograniczenia w handlu miÄ™sem baranim i kozim.