W ostatnim przedświątecznym tygodniu słabnący popyt ze strony przetwórstwa i handlu spowodował, że ceny żywca powróciły do poziomu sprzed miesiąca. W dniach 19–25.12.2016 r. według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 5,03 zł/kg wobec 5,19 zł/kg w poprzednim tygodniu (spadek o 3%)
i 5,02 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku (3,86 zł/kg) cena żywca wieprzowego była o 30% wyższa. Za sprzedawane półtusze wieprzowe krajowe zakłady mięsne uzyskiwały przeciętnie 7,37 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie średnia cena tego mięsa była o 27% wyższa niż rok wcześniej.
Źródło: ARR