RYNEK MIĘSA
Czynniki podażowo-popytowe
Krajowy skup żywca rzeźnego
Skup żywca utrzymuje się na poziomie wyższym niż przed rokiem. W porównaniu z grudniem 2014 r. zmalał tylko skup trzody chlewnej.
W styczniu 2015 r. (według GUS) do skupu dostarczono 117 tys. ton żywca wieprzowego, o 2% mniej niż w grudniu 2014 r., ale o 24% więcej niż w styczniu 2014 r. Skup żywca wołowego osiągnął poziom 28 tys. ton i był o 3% większy niż miesiąc wcześniej oraz o 21% większy niż przed rokiem. Żywca drobiowego skupiono 187 tys. ton, o 3% więcej niż w poprzednim miesiącu i o 6,5% więcej niż rok wcześniej. Ogółem w styczniu 2015 r. skup żywca rzeźnego wyniósł 333 tys. ton, o 1% więcej niż miesiąc wcześniej i o 13% więcej niż przed rokiem.
Produkcja żywca drobiowego
Krajowa produkcja żywca drobiowego rośnie nieprzerwanie od 1994 r. i w 2014 r. wyniosła ponad 1,8 mln ton wbc. (dane Eurostatu). Polska stała się największym producentem mięsa drobiowego w UE, wyprzedzając dotychczasowych liderów – Francję i Wielką Brytanię.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;