W marcu br. Komisja Europejska opublikowaÅ‚a kolejnÄ… „KrótkoterminowÄ… prognozÄ™ produkcji upraw polowych, miÄ™sa i mleka w UE”. WedÅ‚ug przewidywaÅ„ unijnych ekspertów, w ciÄ…gu najbliższych lat dynamika wzrostu produkcji drobiu w UE bÄ™dzie umiarkowana. W 2014 r. poziom wytwarzania zwiÄ™kszy siÄ™ w skali roku o 0,8% do 12,96 mln ton, a w 2015 r. o 0,7% do 13 mln ton. Tempo wzrostu wytwarzania drobiu w ostatnich 3 latach zostaÅ‚o spowolnione w porównaniu z poprzednim okresem z uwagi na znaczne zwiÄ™kszenie kosztów pasz, co wpÅ‚ynęło na spadek opÅ‚acalnoÅ›ci chowu. W 2013 r. poziom unijnej produkcji drobiu brutto wzrósÅ‚ wobec roku poprzedniego o 1,7% do 12,86 mln ton. WÅ›ród czoÅ‚owych producentów najwyższe poziomy wzrostu zanotowano w Polsce (+8%) i Niemczech (+2%). Z uwagi na dużą konkurencyjność cenowÄ… w porównaniu z miÄ™sem czerwonym oraz nadal niepewnÄ… sytuacjÄ™ gospodarczÄ… w UE, spożycie drobiu bÄ™dzie nadal rosÅ‚o pomimo wyższej podaży pozostaÅ‚ych gatunków miÄ™sa. W 2013 r. poziom unijnej konsumpcji drobiu wzrósÅ‚ wobec 2012 r. o 1,4% do 12,34 mln ton, co odpowiada 21,4 kg na jednego mieszkaÅ„ca. UdziaÅ‚ miÄ™sa drobiowego w spożyciu miÄ™sa ogóÅ‚em w UE wyniósÅ‚ 30%. W 2014 r. i 2015 r. konsumpcja miÄ™sa biaÅ‚ego bÄ™dzie rosÅ‚a w wolniejszym tempie – odpowiednio o 0,8% i 0,6% w skali roku. W 2013 r. Unia Europejska byÅ‚a nadal znaczÄ…cym eksporterem netto miÄ™sa drobiu, pomimo zawieszenia ostatnich subsydiów do wywozu mrożonych tuszek kurczÄ™cych w lipcu ubiegÅ‚ego roku. UE skierowaÅ‚a na rynki krajów trzecich 1,3 mln ton drobiu – o ok. 1% mniej niż rok wczeÅ›niej, a dodatnie saldo w handlu wyniosÅ‚o ok. 500 tys. ton. WzrosÅ‚y zwÅ‚aszcza dostawy do Arabii Saudyjskiej (+4%) i RPA (+17%), wysyÅ‚ki do tych dwóch krajów stanowiÅ‚y prawie jednÄ… czwartÄ… caÅ‚kowitego eksportu drobiu z UE. Polityka Rosji zmierzajÄ…ca do uzyskania samowystarczalnoÅ›ci w zakresie krajowej produkcji drobiu spowodowaÅ‚a ograniczenie importu drobiu z UE o 18%. ZmniejszyÅ‚y siÄ™ również dostawy na UkrainÄ™ (-28%) i BiaÅ‚oruÅ› (-38%). Z uwagi na rosnÄ…cÄ… konkurencjÄ™ brazylijskiego drobiu na rynku Å›wiatowym oraz ograniczenie popytu przez RosjÄ™, w 2014 r. spodziewany jest kolejny spadek eksportu drobiu z UE o 0,5%. W 2015 r. poziom unijnego wywozu powinien siÄ™ już odbudować o 1%. Po wzroÅ›cie importu drobiu do UE w 2011 r. i 2012 r., w ubiegÅ‚ym roku miaÅ‚ miejsce spadek poziomu przywozu o 6% do 788 tys. ton., gÅ‚ównie ze wzglÄ™du na niższe dostawy z Brazylii (-12%). ZostaÅ‚o to częściowo zrekompensowane wyższym importem tajskiego drobiu (+15%), w wyniku zniesienia przez UE zakazu importu surowego miÄ™sa kurczÄ…t z tego kraju od 1 lipca 2012 r. Spowolnienie wzrostu spożycia miÄ™sa drobiu w kolejnych dwóch latach spowoduje ograniczenie importu w przyszÅ‚ym roku o 0,4%. W 2013 r. ceny producenta drobiu w UE podążaÅ‚y w tym samym kierunku co ceny pasz i do sierpnia przewyższaÅ‚y poziom z 2012 r. rosnÄ…c do rekordowych 2000 EUR/t. W drugiej poÅ‚owie roku unijny drób zaczÄ…Å‚ jednak tanieć dziÄ™ki obniżeniu cen zbóż po nowych zbiorach. Åšrednie ceny w caÅ‚ym 2013 r. pozostaÅ‚y jednak na poziomie o 2% wyższym niż rok wczeÅ›niej, jak podaje FAMMU/FAPA.