O rynku miÄ™sa wieprzowego po wprowadzeniu rosyjskiego embarga oraz o nowych perspektywach dla drobiu mówi serwisowi FirmyMiesne.pl Krzysztof Borkowski Prezes ZakÅ‚adu MiÄ™snego MoÅ›cibrody Sp. z o.o. oraz PoseÅ‚ RP.
Remigiusz Zagraba: Polski rynek zalewa surowiec z Niemiec, Holandii i Danii, a do tego jeszcze mamy embargo rosyjskie na mięso. Jak w takich warunkach radzi sobie polski rynek mięsny?
Krzysztof Borkowski: ZakÅ‚adom, które prowadzÄ… skup polskich Å›wiÅ„ i ubój trudno jest poruszać siÄ™ na tym rynku.
Czy radzÄ… sobie? W jakimÅ› stopniu tak, ale w efekcie ceny trzody spadajÄ…, zmniejsza siÄ™ też pogÅ‚owie i tym samym produkcja. W zasadzie wiÄ™kszość firm przeszÅ‚a na import, gdyż w tej chwili jest to ekonomicznie zasadne i lepiej sobie radzÄ… od tych firm, które opierajÄ… siÄ™ na polskim surowcu. Polska miaÅ‚a trzodÄ™ dobrej rasy, wysokiej jakoÅ›ci, jeÅ›li chodzi o smak i walory zdrowotne miÄ™sa. Obawiam siÄ™ jednak, że to wszystko bezpowrotnie, bÄ™dzie zniszczone - obym siÄ™ myliÅ‚.
Z tego co wiem Ministerstwo Rolnictwa próbowaÅ‚o rozmawiać z Ministrem Rolnictwa ze swoim odpowiednikiem z Niemiec i innych krajów, aby wprowadzić wsparcie dla branży miÄ™snej. Strona niemiecka twierdziÅ‚a, że nie ma problemu, że ceny nie sÄ… niskie i nie ma potrzeby w zwiÄ…zku z embargiem takiego wsparcia wprowadzać. Mam na myÅ›li dopÅ‚aty do eksportu, do przechowywania lub inne formy, które dawniej byÅ‚y dostÄ™pne. Do tego czasu nie wdrożono programu wsparcia dla branży, co w rezultacie prowadzi do negatywnych konsekwencji.
PatrzÄ…c na rynek wschodni, perspektywa nie wyglÄ…da kolorowo, ponieważ ani Rosja, ani inne kraje Unii Celnej nie importujÄ…, w zwiÄ…zku z czym nie mamy gdzie sprzedawać. Z drugiej strony mamy nadwyżkÄ™ miÄ™sa z Holandii, Danii, Niemiec. SprowadzajÄ… je gÅ‚ównie dyskonty, markety, hipermarkety z udziaÅ‚em kapitaÅ‚u zagranicznego, ale również te z udziaÅ‚em kapitaÅ‚u polskiego. Podobnie robiÄ… niektórzy producenci wÄ™dlin. Oni też sprowadzajÄ… miÄ™so, ponieważ jest to dla nich opÅ‚acalne.
De facto, ten caÅ‚y import, jeÅ›li chodzi o wieprzowinÄ™, najbardziej uderza w polskiego rolnika, który jest zmuszony produkować poniżej kosztów. Polskie firmy miÄ™sne korzystajÄ…ce z krajowego surowca też produkujÄ… poniżej kosztów i majÄ… problem z utrzymaniem swojego przedsiÄ™biorstwa na rynku. Powodem jest konkurencyjna cena wieprzowiny zachodniej. Jest ona tak znaczna, że firmy, które kupujÄ… polskÄ… wieprzowinÄ™ nie sÄ… w stanie wygrać z tymi produkujÄ…cymi z importowanego surowca. Ponad to zachodnia wieprzowina jest o wiele chudsza, jej walory smakowe, czy też zdrowotne mogÄ… być wÄ…tpliwe.
R.Z.: Ostatnio dużo siÄ™ mówi o przysklepowych wÄ™dzarniach. Co Pan o tym sÄ…dzi?
K.B.: Coraz wiÄ™cej marketów oraz dyskontów wprowadza swoje wÄ™dzarnie, czyli produkcjÄ™ wÄ™dlin na terenie marketu. Nasuwa siÄ™ pytanie czy respektujÄ… przepisy krajowe i UE. Podmioty odpowiedzialne za dziaÅ‚ania kontrolne sÄ… bezczynne. Jeżeli producent chce wÄ™dzić zobowiÄ…zany jest przestrzegać rygorystyczne przepisy, w tym dyrektywÄ™ unijnÄ… okreÅ›lajÄ…cÄ… zawartość benzopirenów, która niedawno weszÅ‚a w życie. Natomiast marketów nikt w zasadzie nie kontroluje, pomimo obowiÄ…zku przestrzegania dyrektyw. Tesco informuje, że bÄ™dzie wprowadzaÅ‚o wÄ™dzarniÄ™ przysklepowÄ…, InterMarche już wprowadziÅ‚o. To jest olbrzymia konkurencja dla branży, szczególnie dla polskich przedsiÄ™biorców. To jest po prostu potężny cios dla nich, tak potężny, że nie wiem jak to dalej bÄ™dzie. Nie rokuje to dobrze na przyszÅ‚ość.
R.Z.: Zarządza Pan Zakładem Drobiarskim w Stasinie, gdzie sztandarowym produktem jest indyk. Jaką pozycję ma dzisiaj indyk na rynku polskim i zagranicznym?
K.B.: Obecnie jest duże zainteresowanie miÄ™sem indyczym. Szczególnie Zachód zastÄ™puje kurczaka indykiem. Polacy także coraz częściej stawiajÄ… na indyka. Podobnie roÅ›nie podaż surowca, jest ona stabilna, co cieszy mnie jako skupujÄ…cego. W tym przypadku jest to bardziej przewidywalne. Dzieje siÄ™ tak przede wszystkim dlatego, że drób z Polski jest taÅ„szy niż zachodni. Mamy wiÄ™c możliwość eksportu na korzystnych dla nas warunkach w przeciwieÅ„stwie do wieprzowiny, która jest droższa niż zachodnia. Natomiast, w przypadku miÄ™sa indyczego, polscy producenci sÄ… mocni i dobrze sobie radzÄ…. Moim marzeniem jest, aby taka sytuacja byÅ‚a również w przypadku miÄ™sa wieprzowego.
Generalnie wydaje siÄ™, że perspektywa dobrze rokuje. Natomiast obawy sÄ… nastÄ™pujÄ…ce. Jest informacja, że jedna z najwiÄ™kszych fabryk drobiu w Europie mieszczÄ…ca siÄ™ na Ukrainie chce wprowadzać na nasz rynek miÄ™so drobiowe w ramach bezcÅ‚owego kontyngentu- mam tutaj na myÅ›li w szczególnoÅ›ci kurczaka. Oznacza to, że bÄ™dÄ… zalewać nas drobiem w niskiej cenie.
Trzeba o tym wiedzieć i mówić. Jeszcze dwa lata temu Polska eksportowaÅ‚a na rynek ukraiÅ„ski ogromne iloÅ›ci miÄ™sa, dzisiaj prawdopodobnie bÄ™dzie szÅ‚o to w drugÄ… stronÄ™. Ukraina dobrze radzi sobie z miÄ™sem drobiowym - może w indyku nie, ale w kurczaku jest caÅ‚kiem dobra. Dlatego też, w przypadku drobiu a zwÅ‚aszcza indyka, Rosja nie naciska tak na UniÄ™ CelnÄ…, umożliwiajÄ…c eksport, gdyż sami nie radzÄ… sobie z produkcjÄ… miÄ™sa indyczego. ReasumujÄ…c jest możliwość, że ekspansja polskiego drobiu może pójść oprócz Zachodu również na Wschód.
Natomiast polska wieprzowina takiej możliwoÅ›ci nie ma – na Zachodzie jej nie sprzedamy, bo jest o wiele droższa a na Wschodzie naÅ‚ożono na niÄ… embargo. Do tego dochodzi kolejne embargo naÅ‚ożone przez Chiny, KoreÄ™ i inne kraje azjatyckie ze wzglÄ™du na afrykaÅ„ski pomór Å›wiÅ„. Wszystko siÄ™ na siebie naÅ‚ożyÅ‚o tak, że branża miÄ™sna, szczególnie jeżeli chodzi o trzodÄ™, straciÅ‚a wiele. Wielokrotnie zwracaÅ‚em uwagÄ™ rozmawiajÄ…c z Ministrem na ten temat, że należy wdrożyć pewne formy wsparcia, bo może okazać siÄ™, że w kolejnych latach trzody bÄ™dzie naprawdÄ™ maÅ‚o.
Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o. o.