Firma ITALFROST oferuje lady chłodnicze produkcji włoskiej firmy CRIOCABIN o najnowszym design, doskonałej prezentacji w nich produktów żywnościowych oraz ergonomii obsługi. Charakteryzuje je możliwość przystosowania do życzeń i warunków klienta w zakresie konstrukcji
i wykończenia oraz kompletna gama urządzeń przeznaczonych do eksponowania wszystkich rodzajów produktów żywnościowych. Zostały zaprojektowane tak, aby zawsze były nowoczesne i funkcjonalne.
Klient ma możliwość doboru kolorów i wykończeń oraz kształtu szyby czołowej. Lady chłodnicze CRIOCABIN przeznaczone są zarówno do dużych, jak i niewielkich powierzchni handlowych. Występują w opcji z lub bez agregatu wewnętrznego. Dolne przechowalniki dostępne są w ladach standardowych. Celem zapewnienia doskonałej pracy urządzeń i ich trwałości, lady wykonane są ze stali INOX AISI 304 (powierzchnia ekspozycyjna i struktura wewnętrzna). Wszystkie parowniki zabezpieczone są w procesie kataforezy. Każdy element ma własny sterownik elektroniczny, dwie sondy mierzące temperaturę na nawiewie oraz na zaciągu powietrza oraz regulację obrotów wentylatorów w ladach o wymuszonym obiegu powietrza. Wszystkie lady mają głębokość roboczą 90 cm.
Eksponowane mięso to towar specjalnej troski. Jego doskonała kondycja zależy od panujących warunków w ladach chłodniczych. Szczególną uwagę należy zwrócić na wilgotność, temperaturę oraz prędkość przepływu powietrza. Wszystkie te elementy składowe mają wpływ na barwę, świeżość oraz występowanie osuszki. W ladach firmy CRIOCABIN zastosowano trzy różne systemy zapewniające optymalne warunki do ekspozycji i sprzedaży świeżego mięsa.
W pierwszym, o nazwie 250 M1 zastosowano powiększony o 33% parownik o specjalnej budowie, cieńszych rurkach i ich zwiększonej ilości, co skutkuje wyższą o 30% sprawnością i mniejszą deltą T pomiędzy temperaturą otoczenia i parowania. Parownik ma trzy obwody chłodnicze co znacznie zwiększa powierzchnię parowania. Dzięki takiej budowie wilgotność powietrza wewnątrz lady wynosi 50-60%.
Drugim rozwiązaniem zastosowanym w ladach dedykowanych do ekspozycji mięsa jest system nazwany S CONCEPT. Jest to system grawitacyjny, który polega na zastosowaniu parownika zamontowanego pod blatem roboczym, a perforowana powierzchnia ekspozycyjna zintegrowana jest z ciągiem rurek chłodniczych, w których ciśnienie czynnika chłodniczego sterowane jest za pomocą zaworu. Takie rozwiązanie pozwala na utrzymanie w ladzie wilgotności 60-75%.
Trzecie rozwiązanie G CONCEPT to połączenie dwóch poprzednich tj. niewielkie wentylatory wymuszają powolny ruch powietrza, a parownik i system zintegrowanych z ekspozycją rurek zapewnia stałą temperaturę. Dzięki niewielkiej prędkości schłodzonego powietrza można prowadzić kontrolę wilgotności i temperatury. W tym systemie niecelowe jest stosowanie odmrażania, a mięso może
w nim pozostawać na noc. Wilgotność w ladzie waha się od 80-85%. Należy wspomnieć, że w systemie G CONCEPT zastosowano wymiennik glikolowy (zamontowany w ladzie pod powierzchnią ekspozycyjną).
Innym, specjalnym rozwiązaniem grawitacyjnym zastosowanym w ladzie EXPLORER, jest umieszczenie parownika w daszku (na górze lady) oraz schładzanie mięsa od spodu.
Dostępne lady chłodnicze z systemem 250 M1: ENIXE oraz ELECTA.
Dostępne lady chłodnicze z systemem S- CONCEPT: ETOILE, EBONY, EVODUE, ENIXE.
Dostępne lady chłodnicze z systemem G-CONCEPT: ETOILE, EBONY, EVODUE.
Wszystkie wyżej opisane lady można zobaczyć na stronie internetowej: www: italfrost.pl