Litwa jest największym producentem drobiu wśród państw bałtyckich.
W 2015 r. poziom wytwarzania wyniósł 110,7 tys. ton i był o 11% wyższy niż w 2014 r. W 2016 r. spodziewany jest dalszy wzrost produkcji (o 7%) ze względu na korzystne ceny pasz, zwiększone spożycie wewnętrzne i eksport. Mięso drobiu dominuje w litewskiej produkcji mięsa ogółem z 42% udziałem w 2015 r. i poziomem samowystarczalności ok. 120%. Najwięksi producenci i przetwórcy drobiu na Litwie to firma Vilnius i Kaisiadorys (75% udział w rynku) oraz firma Nematekas. Litwa jest eksporterem netto mięsa drobiu, w 2015 r. wysyłki wyniosły 52,2 tys. ton i były o 8% wyższe niż w 2014 r., co stanowiło prawie połowę krajowej produkcji. W ciągu pierwszych trzech kwartałów br. wolumen eksportu wzrósł o 2%, a jego wartość sięgnęła 87 mln USD.
Głównymi odbiorcami unijnymi były Holandia i Łotwa, a spoza UE – Ukraina, Wietnam i Hongkong. Import mięsa drobiu w 2015 r. wyniósł 44,3 tys. ton i był o 22% niższy niż w 2014 r. z uwagi na wyższą produkcję krajową.
Największym dostawcą była Polska z 70% udziałem w całkowitym przywozie. W strukturze towarowej przeważały elementy i podroby kurcząt do dalszego przetwórstwa.
Średnie spożycie mięsa drobiu na Litwie sięgnęło 29 kg na jednego mieszkańca i w skali roku wzrosło o 11%, a w ciągu ostatniej dekady zwiększyło się dwukrotnie. Produkcja jaj na Litwie w 2015 r. wyniosła 786 mln szt. i była o 2% niższa niż rok wcześniej. Średnie spożycie jaj to 275 szt. na jednego mieszkańca i w ciągu roku nie uległo zmianie. Źródło: FAMMU/FAPA