W dniach od 3 do 5 grudnia w centrum Expo Silesia odbyły się dwie imprezy targowe, które zakończyły tegoroczny sezon wystawienniczy w sosnowieckim ośrodku. Targi Przemysłu Mięsnego MEAT MEETING oraz Targi Wyposażenia Hoteli, Gastronomii i Cateringu HOTEL-GASTRO MEETING zgromadziły w hali wystawienniczej blisko 70 wystawców, a odwiedziło je około 1700 osób, w większości byli to branżowi specjaliści.
Targi to nie tylko rozmowy biznesowe wystawców, ale również liczne atrakcje, które czekały w hali wystawienniczej na zwiedzających. Na stoisku Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy można było zobaczyć jak powstaje krupniok, biała kiełbasa czy żymlok, a następnie ich skosztować. Obecne na targach firmy wędliniarskie oferowały również do degustacji prezentowane wyroby własnej produkcji. Jednak spróbować można było nie tylko tradycyjnych potraw, ale również tych wykwintnych, które na co dzień podawane są w restauracjach.
Na targach MEAT MEETING prezentowano szeroką ofertę zakładów przetwórstwa mięsnego, rzeźni i zakładów rozbiorowych oraz firm produkcyjnych i handlowych (m.in.: maszyny do przetwórstwa mięsa i do pakowania mięsa i wędlin, materiały wspomagające produkcję: przyprawy, środki funkcjonalne, drobne akcesoria i sprzęt).
Sosnowieckie targi odwiedziła m.in. delegacja Lwowskiej Izby Przemysłowo-Handlowej, jej przedstawiciele nie tylko prowadzili rozmowy biznesowe z wystawcami, ale dokonali również zakupów wyposażenia, które było prezentowane na stoiskach.
Podczas trzech targowych dni odbyły się: III Mistrzostwa Polski Kelnerów; kulinarny show, podczas którego były przygotowywane wariacje kulinarne z polędwicy wołowej z warzywami Oerlemans, pokazy oraz konkursy Śląskiej Grupy Kulinarnej i Klubu Szefów Kuchni, takie jak „Półmisek śląskich specjałów na świątecznym stole” czy „Najpiękniejszy stół okolicznościowy ” oraz III Finał Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych. Mistrzostwa Polski Kelnerów - „Junior Waiter 2009" Akademii Kelnerskiej odbyły się pod patronatem Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów. Uczestnicy mistrzostw wzięli udział w teście, biegu kelnerskim, rywalizowali też w sztuce układania sztućców oraz serwowaniu win.
Dla specjalistów z branży przemysłu mięsnego odbyły się konferencje oraz seminaria. Jedno z nich poświęcone było wspomaganiu firm z wykorzystaniem funduszy pomocowych Unii Europejskiej.
W ramach wystawy MEAT MEETING, przyznano dwa Medale Targowe Expo Silesia. Otrzymały je: Bastra Weindich - za najciekawszą na targach aranżację stoiska i zaangażowanie w rozwój targów oraz Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy - za efektowną formę prezentacji i wsparcie merytoryczne targów.
Więcej informacji o targach można znaleźć w Internecie, na stronach: www.hotel-gastro.pl, www.meatmeeting.pl.
Zobacz fotorelacje z Expo Silesia