W 2010 roku, trzecią już edycję, zaplanowano na 7 do 9 października. Podobnie jak w latach ubiegłych towarzyszyć jej będą Targi Wyposażenia Hoteli, Gastronomii i Cateringu HOTEL-GASTRO Meeting. Do Sosnowca zjadą przedstawiciele zakładów przetwórstwa mięsnego, rzeźni, hurtowni mięsnych, sieci handlowych, właściciele punktów sprzedaży detalicznej, przedstawiciele szeroko rozumianej gastronomii - restauracji, pubów, przedstawiciele branży hotelarskiej.
Nie zabraknie oferty producentów maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego oraz wyposażenia punktów sprzedaży dla branży mięsnej. Organizatorzy zadbają także o zaplecze merytoryczne, stąd obecność przedstawicieli środowisk naukowych i badawczych oraz organizacji i zrzeszeń branżowych. Również w tym roku wystawie towarzyszyć będą konferencje i seminaria branżowe…
Jesteśmy przekonani – mówi Agnieszka Miklas, menadżer targów – iż trzecia edycja będzie w naszej krótkiej przecież historii, przełomowa. W dwóch poprzednich zaprezentowało się na naszych targach ponad 150 firm a mieliśmy zaszczyt gościć ponad 5 tysięcy zwiedzających, to zobowiązuje. Partnerują nam najbardziej prestiżowe w tej branży organizacje jak Związek” Polskie Mięso” oraz Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy, nie może się więc nie udać. Współpraca z branżowymi organizacjami przy realizacji tak specjalistycznej imprezy to podstawa.
Dla miłośników dobrej kuchni targi specjalistyczne są niezwykłą okazją do podpatrzenia jak przygotowuje się to, co jemy na co dzień. W pierwszej edycji furorę zrobiły kabanosy ze strusia i niecodzienne przepisy na świątecznego karpia, w drugiej przygotowywane na oczach publiczności tradycyjne krupnioki śląskie, żymloki i białe kiełbasy, a także nowatorskie sushi. Również na ten rok organizatorzy przygotowują cały wachlarz niespodzianek z udziałem Śląskiej Grupy Kulinarnej i Klubu Szefów Kuchni. Podtrzymana zostanie tradycja rozstrzygnięcia podczas targów kolejnego finału Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych czy konkursu na najpiękniejszy stół okolicznościowy.
Uczymy się od najlepszych – mówi Agnieszka Miklas. Naszą wystawę oraz wystawców, którzy zaufali nam w poprzednich edycjach promowaliśmy na największej w Europie imprezie branżowej – targach IFFA we Frankfurcie.
Podczas każdych targów organizowanych w Expo Silesia następuje moment wysokich emocji związanych z rozdaniem nagród. Wręczeniu Medali Expo Silesia za najlepszy produkt eksponowany podczas wystawy towarzyszą dźwięki targowego hymnu. Kto w tym roku wyjedzie z Sosnowca z targowym trofeum, przekonamy się za kilka miesięcy.
Smaczne targi – to określenie dominowało w wypowiedziach gości i publikacjach medialnych poprzednich edycji.
Chcemy, aby nasza wystawa kojarzona była również z dobrym smakiem. Dołożymy wszelkich sił i naszej kreatywności, aby tak się stało – powiedziała Agnieszka Miklas.