Unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan poinformował, że Meksyk wyraził zgodę na otwarcie swojego rynku na świeżą wieprzowinę i przetworzone szynki z Hiszpanii. Wkrótce również kilka innych państw członkowskich UE będzie mogło wysyłać swoje produkty do Meksyku.
W najbliższym czasie spodziewane jest zatwierdzenie importu świeżej wieprzowiny z Francji.
Są również perspektywy na wysyłki z Niemiec, Rumunii i Włoch.
Władze meksykańskie zaplanowały w maju br. także audyt w Polsce, co może stworzyć szanse na eksport świeżych produktów wieprzowych.
Meksyk jest znaczącym importerem wieprzowiny, w 2015 r. sprowadził zza granicy ok. 750 tys. ton tego mięsa, z czego ponad 99% pochodziło z USA i Kanady. Był to dostęp bezcłowy w ramach Północnoamerykańskiej Strefy Wolnego Handlu – NAFTA.
Źródło: FAMMU/FAPA