Mięso "Cordero Segureno" w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Mięso "Cordero Segureno" w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych

W dniu 4 grudnia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 1242/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Cordero Segureño”, podaje FAMMU/FAPA. Jest to mięso uzyskiwane z jagniąt (samców i samic) będących potomstwem owiec i baranów rasy Segureña. Owce rasy Segureña hodowane są na styku hiszpańskich prowincji Albacete, Almería, Grenada, Jaén i Murcja. Obszar ten otoczony jest wschodnim pasmem Gór Betyckich o minimalnej wysokości 500 m n.p.m. Wysokość ta wyznacza granice omawianego obszaru i determinuje panujące w nim warunki agroklimatyczne, a w konsekwencji system hodowli. Te specyficzne warunki agroklimatyczne omawianego obszaru spowodowały, że owce rasy Segureña, są jedynym gatunkiem zwierząt gospodarskich, które mogą przetrwać w tych warunkach, i które można tam utrzymywać. Zwierzęta tej rasy nadają się doskonale do produkcji mięsa, cechując się wysoką odpornością na warunki klimatyczne. Mięso jagniąt ma kolor bladoróżowy lub różowy, jest soczyste i kruche dzięki nietypowym pasmom tłuszczu śródmięśniowego. Dzięki niskiej masie ubojowej mięso jest pozbawione zapachu i smaku łoju. Mięso wyróżnia się wysoką jakością na tle innych jagniąt o podobnej masie, i jest szczególnie cenione przez konsumentów.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.