Mięso wołowe- handel od stycznia do maja 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Mięso wołowe- handel od stycznia do maja 2013 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-V 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 137,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 11,5% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. 
 
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (60,1 tys. ton), Urugwaju (24,7 tys. ton) oraz z Argentyny (19,6 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 76%. W omawianym okresie zaimportowano także 9,4 tys. ton wołowiny z Australii oraz 8,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa oz Nowej Zelandii wyniósł 7,3 tys. ton, natomiast dostawy z Namibii oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie dpowiednio 3,8 tys. ton oraz 1,7 tys. ton.
 
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 179,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 8,8% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 92,3% do 3,3 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 21% do 28,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 40,2% do 10,4 tys. ton), Libanu (o 62,2% do blisko 12 tys. ton) oraz do Algierii (o 116,4% do 10,5 tys. ton). Pomimo odnotowania spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.