Globalny rynek żywności ekologicznej jest warty ponad 76,6 mld euro. Potencjał rynku produktów ekologicznych w Polsce jest ogromny. Dla branży certyfikowanej żywności w naszym kraju można wysunąć bardzo optymistyczne prognozy. „Rynek żywności ekologicznej stale się rozwija w dwucyfrowym tempie rok do roku i wszystko wskazuje, że nie jest chwilową modą, ale wynika z chęci troski o zdrowie, ochrony środowiska, wspierania zrównoważonego rozwoju. Zauważamy to również podczas targów, gdzie strefy - EcoFood i NutraFood to najbardziej poszukiwane miejsca przez wystawców i odwiedzających” – mówi Agnieszka Szpaderska.
Podczas tegorocznej edycji WorldFood Poland ponad 40% zwiedzających targ poszukiwało oferty ekologicznej i produktów prozdrowotnych. Strefa EcoFood wyodrębniona na targach to branża ekologiczna w pigułce. Udział w niej umożliwia zapoznanie się z ofertą tego sektora, wymianę doświadczeń, pozyskanie nowych partnerów biznesowych, udział w ciekawych panelach i dyskusjach. W ubiegłym roku ponad 120 firm zdecydowało się zaprezentować swoje produkty w tym sektorze,
w tym roku było ich 200. Bardzo nas to cieszy. Liczymy, że dzięki wychodzeniu naprzeciw trendom w branży spełnimy oczekiwania naszych krajowych i zagranicznych wystawców oraz zwiedzających.
Źródło: WorldFood Poland