W minionym roku produkcja przemysłowa mięsa w Niemczech obniżyła się po raz pierwszy od 15 lat. W 2012 r. Niemcy wyprodukowali łącznie 8 mln ton mięsa, tj. o 1,9 % lub 159 tys. ton mniej niż przed rokiem. Należy podkreślić, że produkcja mięsa w Niemczech rosła stale od 1997 r., kiedy to wynosiła 4,9 mln ton (wzrost produkcji o 64% do 2012 r.). Na spadek produkcji w 2012 r. wpłynęła przede wszystkim mniejsza wytwórczość mięsa wieprzowego. Spadek produkcji wołowiny był stosunkowo niewielki, natomiast wytwórczość drobiu okazała się tylko nieznacznie większa niż w 2011 r. Wart podkreślenia jest jednak fakt, że szybkie tempo wzrostu produkcji drobiu w Niemczech w ostatnich latach, znacznie wyhamowało w 2012 r.
Źródło: FAMMU/FAPA