W dn. 17 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 452/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę niemieckiej kiełbasy „Eichsfelder Feldgieker/Eichsfelder Feldkieker”.
Jest to półtwarda, surowa kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego o typowym, delikatnie kwaśnym smaku. Metoda produkcji tej kiełbasy polega na przetwarzaniu ciepłego mięsa – maksymalnie cztery godziny po uboju – co pozwala na uzyskanie wyjątkowej jakości produktu końcowego. Przy produkcji dodaje się typowe przyprawy (sól, pieprz, często kolendrę) i pakuje w osłonki kształcie pęcherza. Do wytworzenia kiełbasy z Eichsfelder wykorzystuje się wyłącznie najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia i o masie tuszy ciepłej przynajmniej 130 kg W celu uzyskania tak wysokich mas tuszy wykorzystuje się krzyżówki rdzennych ras o dużej odporności na stres. Wszystkie etapy produkcji kiełbasy odbywają się na obszarze geograficznym Eichsfelder – czyli w regionie położonym w środkowej części Niemiec, obejmującym kilka krajów związkowych, o wielowiekowej tradycji wytwarzania. Obszar ten odróżnia się od pobliskich
regionów rodzajem gleb oraz klimatem.
Źródło: FAMMU/FAPA