W dniach 9–15.12.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, skupowały świnie rzeźne średnio po 6,21 zł/kg wobec 6,23 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 13% niższa niż przed rokiem.
Półtusze wieprzowe zbywano po 9,32 zł/kg, o 4 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena półtusz wieprzowych była o 1,5% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 15% niższa niż w tym samym okresie 2023 r.
Na rynku krajowym w drugim tygodniu grudnia br. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła średnio 10,69 zł/kg wobec 10,70 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był o 1% droższy niż przed miesiącem oraz o 12,5% droższy niż przed rokiem.
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 21,90 zł/kg, o blisko 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o około 1% drożej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 8% wyższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR