W pierwszych czterech miesiącach sezonu 2015/2016 (październik-styczeń) Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie około 95,6 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 14% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Wzrost ten był odbiciem osłabienia wartości dolara nowozelandzkiego oraz zwiększonej produkcji. Zwiększył się wywóz jagnięciny z Nowej Zelandii do Wielkiej Brytania
(o 19% do 21,8 tys. ton), Stanów Zjednoczonych (o 13% do 6,6 tys. ton), Niemiec (o 11% do 5,2 tys. ton) oraz do Chin (o 17% do 29,6 tys. ton). Pomimo tego wzrostu, nowozelandzcy eksperci prognozują, że w całym bieżącym sezonie eksport jagnięciny obniży się o 8%. Przyczyni się do tego redukcja ubojów jagniąt oraz niższa waga ubijanych zwierząt.
Źródło: FAMMU/FAPA