O sytuacji sektora drobiarskiego - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

O sytuacji sektora drobiarskiego

O sytuacji sektora drobiarskiego i stojących przed nim wyzwaniach, rozmawiał z Sygnatariuszami Porozumienia Rolniczego zrzeszeń i organizacji drobiarskich, przy udziale Inspekcji Weterynaryjnej, sekretarz stanu Jacek Czerniak.

Podczas rozmów poruszono temat sytuacji na rynku pasz:

  • - utrzymania ciągłości produkcji pasz;
  • - dostaw ustandaryzowanych surowców do ich wytwarzania;
  • - wzmocnienia konkurencyjności krajowej produkcji zwierzęcej

Przedstawiciele branży zwrócili uwagę, że wykorzystanie roślin białkowych z rodziny bobowatych nie zostało dostatecznie dobrze zweryfikowane pod kątem naukowym. Ponadto brak jest pogłębionych analiz ekonomicznych dotyczących wpływu tych rozwiązań na sektory pasz i produkcji zwierzęcej. Przedstawiciele sektora wskazali na charakterystyczną dla produkcji drobiu wrażliwość niektórych gatunków drobiu na zmiany dawek pokarmowych zawierających komponenty roślin bobowatych.

Podczas spotkania wymieniono również poglądy dotyczące wyzwań w obszarze:

  • - dobrostanu zwierząt;
  • - przeciwdziałania antybiotykoodporności;
  • - wypracowania rozwiązań w zakresie ograniczenia występowania bakterii Salmonella oraz wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) poprzez wzmocnienie bioasekuracji.

Przedstawiciele branży zwrócili uwagę na propozycje Komisji Europejskiej dotyczące rozwiązań w zakresie transportu drobiu, które będą miały istotny wpływ na organizację produkcji drobiarskiej.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak zapewnił branżę o gotowości w zakresie współpracy oraz szerokich konsultacji dotyczących ewentualnych wniosków legislacyjnych. 

 

Źródło: MRiRW

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.