W dniu 1 stycznia 2017 r. ruszył we Francji dwuletni pilotażowy program obowiązkowego oznaczania kraju pochodzenia mięsa (także mleka) w produktach gotowych do spożycia. Dotyczyć on będzie mięsa wołowego, wieprzowiny, drobiu oraz mięsa owczego i koziego. Po zakończeniu programu
w dniu 31 grudnia 2018 r. Francja przedstawi Komisji Europejskiej raport, który może stać siÄ™ podstawÄ… do podjÄ™cia przez BrukselÄ™ dziaÅ‚aÅ„ zmierzajÄ…cych do wprowadzenia powyższego obowiÄ…zku we wszystkich 28 krajach czÅ‚onkowskich. Nowe przepisy, które weszÅ‚y we Francji z nowym rokiem bÄ™dÄ… dotyczyÅ‚y wszystkich produktów przetworzonych, zawierajÄ…cych wiÄ™cej niż 8% miÄ™sa. Na etykiecie trzeba bÄ™dzie umieszczać miejsce urodzenia zwierzÄ™cia (od którego pochodzi miÄ™so), hodowli oraz uboju. Produkty wytworzone przed 1 stycznia 2017 r. bÄ™dÄ… mogÅ‚y być sprzedawane (bez tych oznaczeÅ„) do 31 marca br.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA