Biuro Analiz i Strategii KOWR przedstawiło dane dotyczące mięsa drobiowego. W pierwszym tygodniu sierpnia br. w zakładach monitorowanych w ramach ZSRIR MRiRW notowany był spadek cen zakupu żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 4,22 zł/kg, o 2 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu i o 3 gr/kg mniej niż przed miesiącem. Cena żywca indyczego ukształtowała się na poziomie 5,31 zł/kg i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 11% niższa niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,95 zł/kg wobec 4,97 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W porównaniu z ce- nami uzyskanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 30%, indyki – o 22%, a kaczki brojlery – o 14%.
Na początku sierpnia br. potaniały również elementy drobiowe. Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 6,70 zł/kg, o 7% niższym niż tydzień wcześniej oraz o 0,6% niższym niż przed miesiącem.Tuszki indyków sprzedawano po 10,63 zł/kg, odpowiednio o 6% i 5% taniej niż przed tygodniem i miesiącem. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 46%, a indyków – o 28%.