Ognisko afrykańskiego pomoru świń w Polsce na Podlasiu - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ognisko afrykańskiego pomoru świń w Polsce na Podlasiu

W dniu 23 czerwca 2016 r., po stwierdzeniu ogniska afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwie,
w którym utrzymywane były 292 świnie, położonym w gminie Hajnówka (pow. hajnowski, województwo podlaskie), w ciągu 24 godzin podjęto działania w celu jego likwidacji. 

Ognisko ASF zostało stwierdzone w gospodarstwie znajdującym się na obszarze objętym ograniczeniami, w którym obowiązują zwiększone środki sanitarno – weterynaryjne w zakresie przemieszczeń świń. Jest to czwarte ognisko choroby u świń domowych od 17 lutego 2014 r., czyli od początku występowania ASF w Polsce. Ostatnie ognisko u świń w Polsce stwierdzono dnia 31 stycznia 2015 r. w powiecie białostockim. 

Główny Lekarz Weterynarii powołał zespół kryzysowy koordynujący działania Inspekcji Weterynaryjnej w celu skutecznego zarządzania zwalczaniem choroby poprzez wdrożenie odpowiednich procedur łącznie z kontrolą i pobieraniem próbek w powiązanych gospodarstwach.

Inspekcja Weterynaryjna przy współpracy innych służb na poziomie powiatu i województwa, zintensyfikowała działania mające na celu jak najszybszą likwidację ogniska choroby i ograniczenie zagrożenia jej rozprzestrzenienia. Jednocześnie Główny Lekarz Weterynarii przypomina hodowcom świń i myśliwym o konieczności przestrzegania zasad bioasekuracji i bezwzględnego wypełniania wszelkich zaleceń służb weterynaryjnych dotyczących zabezpieczenia przed ewentualnym przeniknięciem wirusa ASF do gospodarstw, w których utrzymywane są świnie. 

O postępach działań Główny Lekarz Weterynarii będzie informował na bieżąco.

 

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.