Według danych duńskiego urzędu statystycznego, pogłowie trzody chlewnej w Danii na dzień
1 stycznia 2017 r. wynosiło 12,281 mln sztuk i w skali roku obniżyło się o 3,3%.
W największym stopniu spadła liczebność tuczników (-7,7%) oraz warchlaków (-2,6%), głównie ze względu na wzmożony eksport warchlaków do dalszego tuczu do Niemiec i Polski. Pogłowie prosiąt było o 1,2% niższe niż przed rokiem.
Produkcja wieprzowiny w Danii będzie zatem spadała przynajmniej do połowy tego roku. Stado zarodowe loch ogółem było stabilne, obniżyła się liczebność loch i loszek prośnych, wzrosła natomiast o 6% liczba loszek niepokrytych. Świadczy to o planach odbudowy produkcji przez hodowców
w odpowiedzi na poprawę opłacalności produkcji, po wzroście cen żywca, jaki miał miejsce w roku ubiegłym. Notowania podwyższyły się o 22% z bardzo niskiego poziomu 120 EUR/100 kg w marcu 2016 r. do 146 EUR/100 kg w grudniu 2016 r. Powodem wzrostu cen była ograniczona podaż wieprzowiny w UE oraz wzrost popytu eksportowego, głównie ze strony Chin.
Źródło: FAMMU/FAPA