Polska- masowe uboje stad kur niosek - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Polska- masowe uboje stad kur niosek

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) alarmuje, że polscy producenci jaj wybijają masowo stada kur w szczycie ich nieśności, aby uniknąć dalszych strat finansowych. Przy dziennym koszcie wykarmienia jednej kury ok. 20 groszy oraz cenie jednego jaja ok. 13 groszy, strata dla producenta wynosi średnio 7 groszy dziennie.

Przedwczesne wybijanie stad niosek miało miejsce w Polsce już dwukrotnie w tym roku – w marcu i w maju. Trudna sytuacja ekonomiczna krajowego sektora jaj jest spowodowana przedłużającym się brakiem opłacalności produkcji, głównie z powodu wysokich kosztów pasz, spadku cen jaj na rynku polskim i unijnym, obniżenia popytu wewnętrznego i eksportowego oraz rosnącego importu przetworów z krajów trzecich. Do wzrostu kosztów produkcji jaj przyczyniła się również obowiązkowa wymiana klatek dla kur w roku ubiegłym, na skutek wdrożenia prawodawstwa unijnego.

Według szacunków KIPDiP przeciętne koszty wytwarzania wzrosły z tego tytułu o 15%. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (ZSRIR), od stycznia do końca maja br. średnie ceny sprzedaży polskich jaj klasy A w zakładach pakowania obniżyły się o ok. 30%, z średnie ceny skupu jaj w zakładach przetwórczych nawet o 77%. Według danych Komisji Europejskiej, w maju br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 117,3 EUR/100 kg i była o 23% niższa niż w styczniu br. i o 26% niższa niż przed rokiem.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. KIPDiP, ZSRIR, Komisja Europejska

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.