Produkcja żywca drobiowego
Jak informuje w swoim raporcie tygodniowym Agencja Rynku Rolnego, krajowa produkcja żywca drobiowego rośnie nieprzerwanie od 1994 r. i w 2014 r. wyniosła ponad 1,8 mln ton wbc. (dane Eurostatu). Polska stała się największym producentem mięsa drobiowego w UE, wyprzedzając dotychczasowych liderów – Francję i Wielką Brytanię.
Krajowe ceny skupu żywca
Od początku lutego br. na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu trzody chlewnej. W Polsce dniach 23.02–1.03.2015 r. przeciętna cena żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,62 zł/kg i była o 2,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu. Cena tego gatunku żywca była także o 13% wyższa niż przed miesiącem i o 9% wyższa niż przed rokiem.
Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu lutego 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,23 zł/kg wobec 6,24 zł/kg tydzień wcześniej. Ceny zakupu bydła były jednak o 3% wyższe niż w końcu stycznia 2015 r. i o 7% wyższe niż rok wcześniej.
Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 23.02–1.03.2015 r., tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 3,45 zł/kg. Kurczęta skupowano o 1% taniej niż przed miesiącem i o 8% taniej niż przed rokiem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,87 zł/kg, nieco (o 2 gr/kg) taniej niż w poprzednim tygodniu, 1% taniej niż przed miesiącem, ale o 5% drożej niż rok wcześniej.
Prywatne przechowywanie
Z uwagi na trudną sytuację na rynku wieprzowiny Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny(1) .
Dopłatami objęto półtusze wieprzowe i wybrane elementy powstałe z rozbioru półtusz. Okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Stawka dopłaty w zależ ności od asortymentu i okresu przechowywania wynosi od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę (wykaz produktów i stawki dopłat w zależności od okresu przechowywania podano na stronie 4). Wnioski o dopłatę do prywatnego przechowywania wieprzowiny są przyjmowane od 9 marca 2015 r. w Centrali ARR w Warszawie. Wniosek może dotyczyć ilo- ści wynoszącej co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości i 15 ton w przypadku innych produktów(2) .
(1) Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/ 360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. U. UE L 62 z 6.3.2015, s.16)
(2) Szczegółowe warunki mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny są dostępne na stronie internetowej ARR (www.arr.gov.pl)