Polska największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Polska największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej

     

 

Produkcja żywca drobiowego

Jak informuje w swoim raporcie tygodniowym Agencja Rynku Rolnego, krajowa produkcja żywca drobiowego rośnie nieprzerwanie od 1994 r. i w 2014 r. wyniosła ponad 1,8 mln ton wbc. (dane Eurostatu). Polska stała się największym producentem mięsa drobiowego w UE, wyprzedzając dotychczasowych liderów – Francję i Wielką Brytanię.

 

 

Krajowe ceny skupu żywca

Od początku lutego br. na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu trzody chlewnej. W Polsce dniach 23.02–1.03.2015 r. przeciętna cena żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,62 zł/kg i była o 2,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu. Cena tego gatunku żywca była także o 13% wyższa niż przed miesiącem i o 9% wyższa niż przed rokiem.

Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu lutego 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,23 zł/kg wobec 6,24 zł/kg tydzień wcześniej. Ceny zakupu bydła były jednak o 3% wyższe niż w końcu stycznia 2015 r. i o 7% wyższe niż rok wcześniej.

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 23.02–1.03.2015 r., tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 3,45 zł/kg. Kurczęta skupowano o 1% taniej niż przed miesiącem i o 8% taniej niż przed rokiem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,87 zł/kg, nieco (o 2 gr/kg) taniej niż w poprzednim tygodniu, 1% taniej niż przed miesiącem, ale o 5% drożej niż rok wcześniej.

 

 

Prywatne przechowywanie

 

Z uwagi na trudną sytuację na rynku wieprzowiny Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny(1) .

Dopłatami objęto półtusze wieprzowe i wybrane elementy powstałe z rozbioru półtusz. Okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Stawka dopłaty w zależ ności od asortymentu i okresu przechowywania wynosi od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę (wykaz produktów i stawki dopłat w zależności od okresu przechowywania podano na stronie 4). Wnioski o dopłatę do prywatnego przechowywania wieprzowiny są przyjmowane od 9 marca 2015 r. w Centrali ARR w Warszawie. Wniosek może dotyczyć ilo- ści wynoszącej co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości i 15 ton w przypadku innych produktów(2) . 

 

(1) Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/ 360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. U. UE L 62 z 6.3.2015, s.16)

(2) Szczegółowe warunki mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny są dostępne na stronie internetowej ARR (www.arr.gov.pl)

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.