Produkcja żywca drobiowego
Jak informuje w swoim raporcie tygodniowym Agencja Rynku Rolnego, krajowa produkcja żywca drobiowego roÅ›nie nieprzerwanie od 1994 r. i w 2014 r. wyniosÅ‚a ponad 1,8 mln ton wbc. (dane Eurostatu). Polska staÅ‚a siÄ™ najwiÄ™kszym producentem miÄ™sa drobiowego w UE, wyprzedzajÄ…c dotychczasowych liderów – FrancjÄ™ i WielkÄ… BrytaniÄ™.
Krajowe ceny skupu żywca
Od poczÄ…tku lutego br. na rynku krajowym utrzymuje siÄ™ wzrost cen zakupu trzody chlewnej. W Polsce dniach 23.02–1.03.2015 r. przeciÄ™tna cena żywca wieprzowego pÅ‚acona przez zakÅ‚ady miÄ™sne objÄ™te monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosÅ‚a 4,62 zÅ‚/kg i byÅ‚a o 2,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu. Cena tego gatunku żywca byÅ‚a także o 13% wyższa niż przed miesiÄ…cem i o 9% wyższa niż przed rokiem.
Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu lutego 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,23 zł/kg wobec 6,24 zł/kg tydzień wcześniej. Ceny zakupu bydła były jednak o 3% wyższe niż w końcu stycznia 2015 r. i o 7% wyższe niż rok wcześniej.
Åšrednia krajowa cena skupu kurczÄ…t brojlerów w dniach 23.02–1.03.2015 r., tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosÅ‚a 3,45 zÅ‚/kg. KurczÄ™ta skupowano o 1% taniej niż przed miesiÄ…cem i o 8% taniej niż przed rokiem. Za indyki zakÅ‚ady drobiarskie pÅ‚aciÅ‚y przeciÄ™tnie 5,87 zÅ‚/kg, nieco (o 2 gr/kg) taniej niż w poprzednim tygodniu, 1% taniej niż przed miesiÄ…cem, ale o 5% drożej niż rok wczeÅ›niej.
Prywatne przechowywanie
Z uwagi na trudną sytuację na rynku wieprzowiny Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny(1) .
DopÅ‚atami objÄ™to póÅ‚tusze wieprzowe i wybrane elementy powstaÅ‚e z rozbioru póÅ‚tusz. Okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Stawka dopÅ‚aty w zależ noÅ›ci od asortymentu i okresu przechowywania wynosi od 210 EUR/tonÄ™ do 305 EUR/tonÄ™ (wykaz produktów i stawki dopÅ‚at w zależnoÅ›ci od okresu przechowywania podano na stronie 4). Wnioski o dopÅ‚atÄ™ do prywatnego przechowywania wieprzowiny sÄ… przyjmowane od 9 marca 2015 r. w Centrali ARR w Warszawie. Wniosek może dotyczyć ilo- Å›ci wynoszÄ…cej co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez koÅ›ci i 15 ton w przypadku innych produktów(2) .
(1) RozporzÄ…dzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/ 360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzajÄ…ce prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalajÄ…ce z góry stawkÄ™ dopÅ‚at (Dz. U. UE L 62 z 6.3.2015, s.16)
(2) SzczegóÅ‚owe warunki mechanizmu dopÅ‚at do prywatnego przechowywania wieprzowiny sÄ… dostÄ™pne na stronie internetowej ARR (www.arr.gov.pl)