Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 do 30 marca br. Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Wszystkie państwa członkowskie UE wprowadziły w tym okresie do magazynów ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (27,2 tys. ton – 62,5% całości przechowywanego mięsa). Boczek bez kości stanowił 16% ogólnej ilości przechowywanego mięsa, a szynki – 6%. Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen.
Źródło: FAMMU/FAPA